ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

 У оквиру  волонтерске акције „Позови друга" данас је у Основној школи „Свети Сава" у Добоју организована радионица о инклузивном образовању. Радионици су поред ученика школе присуствовала дјеца са посебним потребама из градских удружења и дневних боравака, њихови родитељи и наставници, волонтери, представници удружења грађана и стручњаци из ове области.

О инклузији и проблемима са којима се дјеца и млади с посебним потребама сусрећу у образовном процесу, говорили су психолози, педагози, логопеди, наставници и представници удружења грађана. Учесници радионице скренули су пажњу на потребу подизања свијести о неопходности стварања што бољих услова, који дјеци с посебним потребама треба да омогуће лакше укључивање и интеграцију у друштво. Свој допринос теми дала су и дјеца кроз креативни рад и игру.

У оквиру двочасовног рада приказан је пригодан филмски програм о социјалним аспектима инклузије дјеце и младих са посебним потребама.

На крају ове интерактивне и креативне радионице дјеца су, кроз своје радове, одраслима упутили јасну поруку о сталној потреби бољег разумијевања и осјетљивости за потребе других, посебно дјеце са проблемом због којег се налазе у стању посебне потребе.