ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Већ пету годину за редом Омбудсман за дјецу и Агенција за информационо друштво заједно организују обиљежавање Међународног дана безбједног интернета, а ове године тема је „Створимо бољи интернет заједно".

Централна манифестација одржаће се данас у ОШ „Борисав Станковић" у Бањалуци с почетком у 12,00 часова, а ученицима и наставницима ове школе придружиће се њихови вршњаци из других бањалучких основних и средњих школа уз бројне госте, представнике институција и организација. На Централној манифестацији учесници ће послати поруку да је стварање бољег интернета одговорност свих и да на томе треба радити сваког дана у години.

Једина сигурна заштита дјеце од ризика којима могу бити изложена путем интернета је учење дјеце од најранијег узраста, прилагођено њиховом узрасту, потребама и могућностимао о предностима и ризицима ове комуникације. Само дијете које зна и има довољно информација може препознати ситуације које га повређују и угрожавају и може заштити себе и друге у том свијету. Зато је важно да програм превенције насиља уопште, који су ушли у нови Наставни план и програм, укључе и превенцију насиља на интернету и то на начин прилагођен узрасту дјеце и њиховим потребама.