ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У Бијељини је 21. фебруара 2015. године организована радионица са ученицима, као дио активности у имплементацији пројекта „Помозимо дјеци да живе без насиља", који реализује Фондација „Лара" из Бијељине уз финансијску подршку ИН фондације из Бања Луке и Stichting Kinderpostzegels из Холандије.
 
Радионицу на тему: „Насиље над дјецом", одржале су младе савјетнице омбудсмана за дјецу Републике Српске: Наташа Милошевић, Неда Брестовац, Јелена Кучинаревић и Бојана Петровић, а присутвовали су јој ученици шестих разреда из шест основних школа бијељинске регије.
 
Ученици су разговарали о врстама насиља над дјецом, њиховим узроцима и посљедицама. Сматрају да је вербално насиље посебно присутно међу вршњацима, тако да је постало устаљени начин комуникације међу дјецом. Када је у питању физичко насиље, сматрају да је такође присутно у значајној мјери, али већина учесника радионице, како кажу, не би пријавилa насиље из страха од касније освете злостављача.

Сматрају да је важно говорити о овој теми како би се насиље лакше препознавало и како би се жртвама насиља пружила подршка и помоћ, а починиоци санкционисали.