ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство" је манифестација која је бројношћу учесника и квалитетом стекла углед, како међу дјецом и школама, тако и међу писцима и културним радницима, не само у Републици Српској и БиХ, него и у цијелом региону.

Девети фестивал се одвијао од 4. до 17.априла у неколико општина Републике Српске које су угостиле значајне пјеснике из Републике Српске, Србије и Црне Горе и омогућиле ученицима основних школа дружење са њима.

Финале 9. међународног фестивала дјечије поезије „Дјечије царство" окупило је дјецу пјеснике, њихове наставнике, родитеље и бројне љубитеље поезије, а отворила га је Злата Хаџић-Бајрић, замјеница омбудсмана за дјецу. Финале је попут ризнице препуне блага понудило обиље красних стихова о љубави, пријатељству, природи, породици, школи, који су с пуно духа и енергије дочарали свијет дјечијег одрастања.

Прву награду у млађој категорији освојила је Доротеја Деревеншек из Марибора, а у старијој категорији Селма Алиспахић из Зенице.

Престижну награду Мала принцеза Дјечијег царства понијела је Ања Апрцовић, ученица ОШ „Народни херој Саво Илић" из Котора.