ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

15. мај ове године град Добој је обиљежио мноштвом манифестација. Прошле године на тај дан, град је погодила катасрофална поплава која је поред нанесене огромне материјалне штете однијела и људске животе. Ради подсјећања на ту велику трагедију, у граду су организоване разне манифестације, а поред манифестација тог карактера организоване су и активности поводом „Међународног дана породице" и „Свјетског дана мукополисахаридозе".

Удружење за помоћ дјеци са посебним потребама организовало је едукативни програм намијењен просвјетним и здравственим радницима и родитељима, на тему пружања помоћи и подршке дјеци у кризним ситуацијама. Организован је такођер обилазак обновљених просторија Удружења и  просторија „Фондације за дјецу и младе са посебним потребама" у којима ће ускоро почети са радом и Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју са свим пратећим садржајима.

Под слоганом „Побиједимао санфилипо болест" Удружење обољелих од мукополисахаридозе (Санфилипо синдром) орагнизовало је манифестацију обиљежавања свјетског дана борбе против те болести са циљем упознавања јавности са овом ријетком болести и њеним посљедицама и подизања свијести о потреби помоћи и пружања подршке обољелим и њиховим породицама. Мукополисахаридоза је веома ријетка болест која се јавља послије треће године живота, изузетно прогресивног карактера, са, нажалост, веома малим могућностима лијечења у нашој земљи.

Обиљежавањем "Међународног дана породице" и "Свјетског дана мукополисахаридозе", подсјећајући се на прошлогодишњу поплаву и страшне посљедице које је оставила, још једном је скренута пажња на Конвенцију о правима дјетета и на обавезе које је држава преузела ратификујући Конвенцију.