ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У Бања Луци је данас у организацији Министарства просвјете и културе одржана јавна расправа о Нацрту Закона о предшколском васпитању и образовању, који је усвојен на трећој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске 15.4.2015.године.

Јавној расправи присуствовали су представници предшколских установа, представници надлежних ресора  градске управе и институција у области васпитања и образовања дјеце. У расправи су отворена бројна питања са циљем јаснијег дефинисања појединих законских рјешења  и отклањања недоречености које у пракси  стварају проблем.

Расправи је присуствовала и омбудсман за дјецу Нада Граховац која је између осталог указала да Нацрт Закона није препознао основне принципе Конвенције о правима дјетета, да није отклонио дилеме у вези са дјеловањем клубова за дјецу и играоница, да  није адекватно одговорио на потребе дјеце са сметњама у развоју у дијелу стручне подршке и помоћи, да не утврђује приоритет ни једној категорији дјеце за упис у предшколску установу.

Предшколско васпитање и образовање, као дио јединственог система образовања, посебно је важно јер се реализује у најранијем узрасту дјетета и поставља темеље не само васпитања и образовања већ цјелокупног развоја дјетета. Зато је важно да Закон препозна потребе дјеце у том узрасту, и да им у датим условима понуди максимално могуће, полазећи од степена развоја дјетета и специфичности развојних могућности.