ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Удружење грађана "Викторија" у сарадњи са Комисијом за сузбијање злоупотребе опојних дрога Владе Републике Српске је од 10. - 11. 06. 2015. године, организовало четврти по реду Симпозијум о болестима зависности са међународним учешћем на тему "Мултисекторски одговор на болести зависности са међународним учешћем" - Изазови у третману зависности у савременом друштву.

Болести зависности су комплексан проблем савременог друштва и проналажење најбољих модела лијечења је захтјеван процес. Може се развити зависност као нпр. о играма на срећу, лијековима, компјутерским играма, цигаретама, алкохолу, психоактивним супстанцама (дрогама).

Болести зависности су сложен социјални и здравствени проблем који, као болест, обиљежава развој  физичке и психичке зависности настале након поновне и учестале употребе природних или вјештачких дрога. Физичка зависност  значи да је тијело особе навикнуто на употребу психоактивних супстанци те да су оне постале неопходне за нормално функционисање организма. Престанак узимања дрога доводи до јаких болова у костима и мишићима, знојења, грознице и сл. Психичка зависност  представља зависност о осјећају и емоционалном стању које настаје након првобитне употребе дроге. Зато се јавља неодољива потреба за поновним узимањем дроге било због осјећања задовољства или због потребе отклањања осјећаја тјескобе и нелагоде. Толеранција  представља потребу за конзумирањем  све већих количина дроге како би се постигао жељени ефекат и осјећај који је изазивала њена првобитна употреба.

Испред институције Омбудсмана за дјецу Симпозијуму је присуствовала Андреа Станковић која је у свом излагању између осталог  истакла значај ране превенције и заштите дјеце у овој области, те  да програми превенције поред усмјерености на дјецу буду усмјерени према родитељима и наставном особљу, како би и они имали потребне информације и знања о изазовима дјечјег одрастања.