ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У склопу World Vision пројекта у области заштите дјеце од насиља који се реализује унутар Програма развојног подручја "Врбас", организован је семинар „Примјена Протокола о поступању у случају насиља злостављања или занемаривања дјеце˝ за чланове локалних коалиција за заштиту дјеце. Чланове локалних коалиција из Бањалуке, Кнежева, Котор Вароши, Добоја, Челинца, Петрова, Зворника, Источног Сарајева и других општина чине представници институција и организација цивилног друштва у чијој је надлежности примјена Протокола.

Омбудсман за дјецу, др Нада Граховац, представницима школа, центара за социјални рад, здравственог сектора, полиције и невладиних организација изнијела је примјере из праксе везано за примјену Протокола. Она је посебно нагласила потребу заједничког дјеловања свих надлежних институција, мултидисциплинарни приступ и рано откривање дјеце која својим понашањем показују да имају проблем.

Представница Министарства породице омладине и спорта упознала је присутне са подацима о насиљу над дјецом за 2014.годину.

Семинар је учесницима омогућио изношење искустава из праксе, размјену мишљења, постављање питања, али и едукацију о насилним облицима понашања у школи као и превентивним програмима коју је водила др Ивана Зечевић.

Учесници дводневног семинара водили су веома конструктивну дискусију и с циљем боље заштите дјеце од насиља, предложили рад на превенцији, боље увезивање свих одговорних у школама, центрима за социјални рад, здравственом сектору као и потребу развијања и јачања родитељских капацитета јер су они најважнија карика у васпитању дјеце.