ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У организацији Министарства цивилних послова БиХ и УНИЦЕФ-а БиХ, у Сарајеву је 26.јуна 2015. године одржана Конференција „Рани раст и развој дјеце у Босни и Херцеговини", са циљем презентовања стања у овој области и промовисања потребе унапријеђења услуга раног раста и развоја дјеце.
 
Конференцији су присуствовали представници домова здравља, центара за рани раст и развој, представници релевантних министарстава Републике Српске и Федерације БиХ, Омбудсмана за дјецу РС, те међународни експерти.

Представљена су досадашња искуства у овој области и правци даљег дјеловања, како би сваком дјетету у Босни и Херцеговини био омогућен најбољи могући почетак, а посебна пажња је посвећена научним достигнућима о дјелотворности квалитетних програма раног откривања и дјеловања у случају развојних поремећаја.

Презентовани су докази да се прилике пропуштене у првим годинама живота дјетета тешко могу касније надокнадити, због чега је инвестирање у рани раст и развој дјетета оцијењено као најбоље инвестирање за будућност друштва у цјелини.