ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Тренинг семинар „Развој животних вјештина˝ дио је програма „Побољшање услова образовања и развој животних вјештина˝ који World Vision реализује у општинама  Челинац, Котор Варош, Кнежево и рурални дио Бањалуке а намијењен је дјеци члановима савјета ученика и дјечијих омладинских одбора. У етно селу Љубачке долине, на домак Кнежева, одржан је тренинг семинар за ученике ОШ „Доситеј Обрадовић˝ из Кнежева и ОШ „Војислав Илић˝ из Крупе на Врбасу који су реализовали млади савјетници омбудсмана за дјецу Сњежана Ђошан и Марко Грујић, у пратњи замјенице омбудсмана за дјецу.

Цјелодневни тренинг за преко 20 основаца обухватио је 5 кратких радионица о вјештини комуникације, препознавању и исказивању емоција, способности доношења одлука и рјешавању проблема, креативном и критичком мишљењу и сарадњи и тимском раду. Иако је тренинг био веома захтјеван, дјеца су била заинтересована за теме, сарађивали су и међусобно и са тренерима, а били су спремни и на размјену мишљења и искустава.

Како је тренинг реализован у природи, активности су реализоване углавном методама које су подразумијевале, глуму, покрет, игру и активно учешће како појединаца тако и група.

Евалуација тренинга показала је да су ученици задовољни оним што су научили и доживјели, а посебно су исказали интерес да више науче о вјештини комуницирања и сарадњи и тимском раду. Овај семинар донио је и ученицима и организаторима не само нова знања о животним вјештинама, него и нова познанства и нова искуства у учењу и раду с дјецом и за дјецу, а све с циљем унапређења права дјетета.