ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У оквиру активности „О твојим правима у твојој школи", представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју посјетио је Основну школу „Вук Караџић", и са ученицима одржао радионицу на тему „Да ли знамо шта је насиље?".

У првом дијелу радионице, ученицима је представљена институција Омбудсмана за дјецу, организација и начин рада, што су дјеца с пажњом саслушала, јер већина није чула за постојање институције.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?", организована је у петом одјељењу деветог разреда. Већ на почетку, ученици су показали завидно знање; врло лако су дефинисали основне појмове и врсте насиља. Показали су да знају и како насиље могу да препознају. Посебно су истицали примјере физичког насиља и насиља путем модерних технологија. Разговарало се и о ризицима коришћења интернета и комуникације на друштвеним мрежама.

У вези са питањем коме би се обратили ради заштите од насиља, мишљења су била подијељена, већина би се за помоћ обратила родитељима и наставницима, али је било и мишљења да на тај начин не би остварили праву заштиту, сматрајући да би из освете могли поново бити изложени насиљу.

Рад кроз интерактивне радионице дјеца су оцјенила као врло успјешан, сматрају да су стекли нова и проширили стара знања, па предлажу да се на овај начин обраде још неке теме.