ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи" представница Омбудсмана за дјецу РС, канцеларија Фоча, посјетила је ОШ „Вук Караџић" у Власеници.
У разговору са  школским педагогом сазнали смо да ову васпитно-образовну установу са три подручне школе похађа укупно 745 ученика, а настава је организована у двије смјене.
Захваљујући донацијама, школа је у задњих неколико година реновирана, а прије пар мјесеци је реновирана и котловница, тако да су обезбијеђени сви услови за рад и учење.
Ученици су, осим у школским, активни и у ваннаставним активностима и истичу се успјесима на бројним школским такмичењима.

У другом дијелу посјете у одјељењу VIII разреда организована је радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?". Након представљања Институције и упознавања ученика са УН Конвенцијом о правима дјетета и основним одредбама Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, ученици су подијељени у групе разговарали о разним облицима насиља, о начинима како да уоче насиље и препознају жртву насиља. О томе би, како кажу, разговарали са наставницима у школи, родитељима, а случајеве насиља би пријавили полицији, као и Омбудсману за дјецу.