ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Прву недјељу у октобру традиционално обиљежавамо као „Дјечију недјељу".

То је прилика да се кроз додатне активности свих институција и служби укаже на важност препознавања потреба сваког дјетета и адекватног реаговања у свим ситуацијама у којима се дјеца нађу на свом путу одрастања - у кући, школи, на улици, локалној заједници, медијима.
 
Конвенција о правима дјетета нас обавезује, али нас прије свега обавезује брига за свако дијете. Права дјеце су само потребе које свако дијете има на путу до пунољетства, а обавеза је и одговорност одраслих да на те потребе одговоре.

Нажалост, бројне ситуације у којима се дјеца нађу посљедица су непрепознавања основних права дјетета  и неблаговремене реакције на такве услове одрастања дјетета.

Занемаривање дјетета које је, нажалост врло често присутно, у свим његовим облицима није препознато на вријеме. Ако школа нпр. не предузме потребне мјере у случају вршњачког насиља или насиља одраслих над дјецом у образовном систему и то је занемаривање дјетета и његовог права на заштиту, ако систем није успоставио механизам за наплату алиментације и то је занемаривање дјетета и његовог права на издржавање, ако дијете не учествује у поступку изрицања васпитно-дисциплинске мјере и то је занемаривање дјетета и његовог права на изражавање мишљења и учешћа у сваком поступку који се њега тиче, ако са испруженом руком тражи милостињу на улици, ако има проблем са алкохолом, ако је у ванбрачној заједници са 13 или 14 година или у истим тим годинама напусти школу, ако не може да одржава контакт са родитељем са којим не живи, ако...
 
Сваки облик занемаривања дјетета је насиље над дјететом, а сваки облик насиља над дјететом оставља посљедице на њихов развој и одрастање.

 
                                                                             Омбудсман за дјецу
                                                                                др Нада Граховац

 
Омбудсман за дјецу планирао је у „Дјечијој недјељи" активности на подручју цијеле Републике Српске:

1.  05. ОКТОБАР - ПОНЕДЈЕЉАК

Бања Лука у 10.30 часова у Музеју Републике Српске одржаће се:
·    едукативно-креативна радионица „Срећна дјеца - срећни људи˝ за предшколце из вртића „Дора˝, „Пинокио˝ и „Буба мара˝ и
·    изложба ликовних радова „Из породичног албума˝ ученика бањалучких основних школа „Доситеј Обрадовић˝, „Иво Андрић˝ и „Бранко Радичевић˝ у сарадњи са Музејем Републике Српске.

Фоча у 10.00 часова  - Дружење младих савјетника омбудсмана за дјецу са малишанима ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај˝

2.  06. ОКТОБАР - УТОРАК

Приједор, Омарска у 9.00 часова - ОШ „Вук Караџић", радионица „О твојим правима у твојој школи"

Фоча у 12.00 часова - „Породица наша снага˝ - тематско дружење са Савјетом ученика СШЦ „Фоча˝

Добој у 12.00 часова- Посјета дјеци предшколског узраста која нису обухваћена институционалним васпитањем у инклузивном дјечијем кутку у Добоју.
 
3.  07. ОКТОБАР - СРИЈЕДА

Бања Лука у 10,00 часова - Посјета малољетним лицима у Васпитно-поправном дому у Бањалуци

Добој у 11.00  часова, у просторијама Фондације „Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју" округли сто „Положај дјеце и родитеља у породицама са четверо и више дјеце˝ у сарадњи са Удружењем грађана „Будућност 4+"

Источна Илиџа у 11,15 часова - ОШ „Алекса Шантић", радионица „О твојим правима у твојој школи"
 
4.  08. ОКТОБАР - ЧЕТВРТАК

Шамац у 11.50 часова - ОШ „Шамац˝, радионица, „О твојим правима у твојој школи"

Добој у 12.15 часова - Посјета ОШ „Вук Стефановиж Караџић˝и учешће у  ликовној радионици „Моје право на игру˝ с освртом на коришћење инклузивног игралишта
 
5.  09. ОКТОБАР - ПЕТАК
   
Добој у 12,15 часова - Посјета ОШ „Вук Караџић" и учешће радионици израде плаката „Имам право на образовање˝ (вршњачка едукација с циљем подстицања ромске дјеце да се укључе у образовни систем)

Бања Лука у 13,30 часова - у Дјечијем дому „Рада Врањешевић" радионица „Имам право на игру˝ - у сарадњи са Музејем Републике Српске уз учешће младих савјетника омбудсмана за дјецу.