ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У оквиру активности  „О твојим правима у твојој школи", представник  Омбудсмана за дјецу, из канцеларије у Добоју посјетио је Пољопривредну и медицинску школа у Бијељини и са ученицима првог одјељења првог разреда, смјер пољопривредни техничар, одржао радионицу на тему „Да ли знамо шта је насиље?".

Послије представљања институције Омбудсмана, о којој већина није много знала, разговарало се о насиљу. Учесници су својим иступима и коментарима показали да познају облике насиља и да би како насиље, тако и његове посљедице на жртву, знали да уоче и препознају. Истакли су да сматрају да у друштву у којем се крећу највише има физичког и вербалног насиља, али да се често дешава и насиље путем мобилних телефона и интернета. Сматрају да је честа појава да се вршњачки насилници појављују у групи и да као група насиље врше над једном жртвом.

У разговору на тему коме би се обратили ради заштите од насиља мишљења су била подијељена; једни би тражили помоћ од пријатеља, а други би се за помоћ обратили родитељима, наставницима или полицији.

Послије радионице са ученицима, у разговору са психологом и педагогом школе разговарало се о примјени Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, са нагласком на потребу јачања сарадње између свих надлежних институција које обављеју послове у вези  са дјецом.