ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Омбудсман за дјецу у сарадњи са Музејем Републике Српске започео је Дјечију недјељу дружењем са предшколцима и основцима. Малишане из вртића „Буба мара", Пинокио" и „Дора" и основце из школа „Доситеј Обрадовић", „Бранко Радичевић" и „Иво Андрић", те њихове васпитаче, наставнике, педагоге, родитеље и друге госте поздравила је директорица Музеја, гђа Нада Пувачић која је рекла да Музеј своја врата радо отвара дјеци и нуди садржаје који су за њих креирани. Она је нагласила да се Дјечија недјеља већ 10 година обиљежава у Музеју и да сваке године изнова окупља дјецу која простор Музеја доживљавају као мјесто за радионице, приредбе и дружење.

Манифестацију је отворила омбудсман за дјецу, др Нада Граховац која је истакла да сваке године обиљежавамо Дјечији недјељу, али да дјеца своја права треба да остварују сваки дан, те да права дјетета нису ништа друго него потребе на њиховом путу одрастања.

Након поздравних обраћања, тридесетак малишана из вртића „Буба мара", Пинокио" и „Дора" у музејском простору одржали су радионицу Срећна дјеца-срећни људи у којој су предшколци глумили шта желе да буду када порасту. Дјеца су у спонтаној атмосфери показала шта знају о љекарима, полицајцима, фризерима, кројачима, учитељима, спортистима, банкарима, трговцима, кухарима и умјетницима. Низале су се глумачке, рецитаторске, спортске и умјетничке тачке, а одрасли су могли да се увјере колико је важно да у најмлађем узрасту, кроз игру подстичемо дјечију креативност, машту и знање како би сутра били срећни и задовољни људи.

У оквиру манифестације, у Музеју су изложени ликовни радови ученика основних школа „Доситеј Обрадовић", „Бранко Радичевић" и „Иво Андрић" под називом Из породичног албума, који су мотивима сезали у далеку прошлост, али и у савремени породични живот сликовито приказујући његове вриједности.