ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У оквиру обиљежавања Дјечије недеље, Омбудсман за дјецу Републике Српске, канцеларија у Добоју, у сарадњи са Удружењем грађана „Будућност 4+", организовао је округли сто на тему „Положај дјеце и родитеља у породицима са четверо и више дјеце".

У раду округлог стола, који је одржан у просторијама Фондације „Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју" Добој, учествовали су градоначелник Добоја, савјетник градоначелника, педагози из основних школа, представници Центра за социјални рад, Подручне канцеларије Републичког педагошког завода, Удружења за помоћ дјеци са посебним потребама и Удружења грађана „Будућност 4+".

Циљ округлог стола био је указати на проблеме и потребе вишечланих породица на подручју Добоја те предложити мјере за побољшање услова и квалтета живота дјеце и родитеља у овим породицама.

Током активне дискусије, градоначелник Добоја, господин Обрен Петровић, изразио је спремност Градске управе да подржи активности Удружења „Будућност 4+", те истакао неопходност системских и законских рјешења која ће третирати проблематику вишечланих породица.

Сви учесници су се сложили да је неопходна међуинституционална сарадња свих актера како би се осигурали што бољи услови за живот, развој и образовање дјеце рођене у овим породицама.