ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Подручна школа „Мирослав Антић" у Первану дочекала је представнике Институције обавијена измаглицом и кишом. Али већ по уласку у хол школе, угријала су нас весела дјечија лица која су с нестрпљењем очекивала почетак манифестације.

Ученици подручне школе из Первана и централне школе „Миросла Антић" из Бистрице, припремили су програм који је зрачио креативношћу и јаким порукама у вези са обавезама одраслих да поштују њихова права. Програм је почео кратким филмом о правима дјетета у којем су ученици свих узраста спонтано говорили о својим правима, а у наставку су рецитатори говорили стихове о важности породичног окружења, образовања, изражавања мишљења и бројних других права. Посебан нагласак дјеца су ставила на проблем насиља који су презентовали у кратком игроказу, показавши да проблеми насиља међу дјецом често имају коријене у породици, те да их треба препознати и помоћи и жртви и починиоцу насиља.

Замјеница омбудсмана за дјецу, након манифестације и разговора са управом и наставним особљем, из ове школе понијела је утисак да сви вриједно раде, да се добро разумију и да школа, родитељи и локална заједница чине заједничке напоре како би школа што боље функционисала и опстала у овом крају, као залог за будућност.