ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Омбудсман за дјецу и Музеј Републике Српске ове године су заједно, поводом Дјечије недјеље, организовали дружење и радионицу са дјецом из Дома „Рада Врањешевић", уз учешће младих савјетника омбудсмана за дјецу. Др Нада Граховац, поздравила је дјецу и поразговарала с њима о значају Дјечије недјеље.

Радионицу „Имам право на игру" реализовале су Наташа Ного, музејски педагог и Злата Хаџић-Бајрић, замјеница омбудсмана за дјецу, које су с дјецом разговарале о значају игре, рекреације, културних активности. Дјеца су говорила о играма, о кориштењу интернета у забавне сврхе, о спортским и осталим организованим активностима у Дому, али и у школи. С обзиром да је играчка саставни дио одрастања сваког дјетета, посебно је било интересантно видјети играчке из 19. вијека и упоредити их са данашњим.

Важност игре за развијање креативности, маште и социјализацију дјеце позната је чињеница, а данас смо били свједоци да свако дијете има своје специфичне захтјеве везане за остваривање овог права, те је на нама одраслима да им то омогућимо и да их подржимо у остваривању и овог права.