ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У оквиру активности „О твојим правима у твојој школи", представница Омбудсмана за дјецу РС, канцеларија у Фочи данас је посјетила Средњу школу „Светозар Ћоровић" у Љубињу.

У разговору са директором школе сазнали смо да је ово релативно мала васпитно-образовна установа коју похађа 254 ученика, да у свом саставу има и Подручну школу у Берковићима, а заступљене су струке: економија, право, трговина и гимназија-општи смјер.

Настава је организована у двије смјене, а ученици су распоређени у 12 одјељења. Иначе, школа има све услове за редовно одвијање наставе, а посједује и кабинет за информатику са довољним бројем рачунара за кабинетску наставу.

У другом дијелу посјете организована је радионица у једном одјељењу III разреда Гимназије, на тему "Да ли знамо шта је насиље?". Након кратког представљања институције Омбудсмана за дјецу РС, о којој ученици нису имали пуно информација, УН Конвенције о правима дјетета, као и Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, разговарало се о насиљу, његовим облицима и препознавању.

У ведрој и опуштеној атмосфери ученици су, подијељени у групе, дискутовали о физичком, психичком, вербалном и насиљу путем интернета и мобилних телефона. Успјешно су дефинисали и описивали поједине облике насиља, а како кажу имали су случајеве насиља над дјецом у непосредном окружењу. О уоченим случајевима насиља, најрадије би разговарали са својим родитељима, јер сматрају да би они обавијестили надлежне институције.