ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју посјетио је Основну школу „Сутјеска" у Модричи, разговарао са руководством школе, а са ученицима одржао радионицу из програма О твојим правима у твојој школи на тему „Да ли знамо шта је насиље?".
Школу похађа 976 ученика у двије смјене, сазнали смо доста о наставним и ваннаставним активностима, које школа организује, а и о проблемима са којима се сусрећу у редовном раду.

У другом дијелу посјете, са ученицима четвртог одјељења осмог разреда одржана је радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?". У уводном дијелу представљена је институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске, и већ у том дијелу дјеца су пријатно изненадилa питањима и занимањем које су показали за рад и надлежности Институције.

У разговору о насиљу, показали су да познају тему, лако су одредили дефиницију насиља, већина је без проблема знала облике насиља, како препознати посљедице насиља и жртву, те коме се обратити у случају да се насиље некоме деси. На прво мјесто су стављали родитеље, истичући да би их о свему упознали, а затим своје разреднике и наставнике. Питања која су постављали током разговора показали су да се ради о дјеци која су веома заинтересована да науче нешто ново, а својим одговорима, изведеним закључцима и пажњом, показали су зрелост.

Истакли су  да им је жао што и ученици из других одјељења њихове школе нису могли да присуствују радионици. Изразили су жељу да се радионица понови, те да се организују радионице и на неке друге теме које их интересују. Обећали су да ће размислити о којој теми би вољели да разговарамо и да ће нам се обратити позивом за сарадњу.