ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Бањалучка Гимназија ових дана прославила је два јубилеја и то 120 година постојања и 50 година објављивања школског часописа Орфеј. Школа у којој се његује писана ријеч и право на изражавање мишљења, била је домаћин представницима Омбудсмана за дјецу који су за чланове Савјета ученика првог и другог разреда одржали радионицу из циклуса „О твојим правима у твојој школи".

Двадесетак ученика с много пажње послушало је информације о Институцији, а неки од њих, како кажу, сазнали су за Институцију још док су били у основној школи. Након најаве теме „Да ли знамо шта је насиље?", разговор је текао у опуштеној атмосфери, па смо лако дошли до дефиниције насиља и његових основних обиљежја. Дјеца су процијенила да насиља међу вршњацима има више у основној него у средњој школи, те да још треба радити на његовом спречавању и превенцији. Ова радионица била је специфична и по питањима која су ученици постављали у вези са границама приватности, системским рјешењима за спречавање насиља, надлежностима центара за социјални рад, школских психолога и др.

Током радионице дјеца су износила и примјере разних облика насиља и наглашавала да су све врсте повезане и да једно насиље често иницира друго, те да вербално и психичко насиље многи не примјећују нити доживљавају као насиље.

С обзиром да су дјеци презентоване и активности и искуства у раду с младим савјетницима, неколико ученика изразило је жељу да сарађују са Институцијом и да буду чланови Мреже младих савјетника.