ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Посјетом представника Омбудсмана за дјецу РС Средњој школи „Никола Тесла" у Теслићу, настављене су активности „О твојим правима у твојој школи".

У првом дијелу посјете у разговору са помоћником директора сазнали смо да школу похађа око 630 ученика, али и да је тај број мањи у односу на прошлу годину. У школи се ученици образују за рад у машинској, саобраћајној, шумарској и електротехничкој струци.

У другом дијелу посјете, са ученицима петог одјељења првог разреда електротехничке струке организована је радионицуа „Да ли знамо шта је насиље?".  У уводном дијелу представљена је Институција, надлежности и начин рада, а неколико ученика је истакло да већ нешто знају о Омбудсману за дјецу и да су учествовали на радионицама Институције док су похађали основну школу.

У разговору о насиљу показали су да познају његове облике и да знају препознати знакове и жртву насиља. Сматрају да у њиховој средини највише има физичког и вербалног насиља, чију су појаву објаснили личним незадовољством насилника као појединаца, који на тај начин желе да стекну позицију и да се истакну у свом друштву.