ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Овај сунчани јесењи дан одвео нас је данас у Невесиње, гдје је представница
Омбудсмана за дјецу Републике Српске, канцеларија у Фочи у наставку активности „О твојим правима у твојој школи" посјетила Средњошколски центар „Алекса Шантић".

У разговору са директором школе сазнали смо да ову васпитно-образовну установу похађа 584 ученика, настава се одвија у једној смјени, а ученици се образују за следеће струке: Гимназија-општи смјер, економија, право и трговина - занимања економског и пословноправног техничара и машинство и обрада метала - занимања машински техничар и техничар за компјутерско конструисање.

Захваљујући донацији Јапанске амбасаде, установа је богатија за нови кабинет за информатику, који је опремљен са 20 нових рачунара, што ће допринијети квалитетнијем одвијању наставе из овог предмета.

У другом дијелу посјете у III разреду Пословно-правних техничара одржана је радионица „Да ли знамо шта је насиље?". Ученици подијељени у групе, врло успјешно су обрађивали поједине облике насиља. Како кажу, немају сазнања о насиљу над дјецом у својој средини, а сматрају да је најтежи облик насиља психичко насиље. Сложили су се да треба бити опрезан на друштвеним мрежама и не објављивати личне податке.
Радионицу су оцјенили као врло добар начин едукације.