ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Настављајући активности „О твојим правима у твојој школи", представници Омбудсмана за дјецу посјетили су Средњу школу „Никола Тесла" у Броду.
Школу похађа 447 ученика, а број ученика, као и у већини других школа смањује се сваке године. Настава је организована у једној смјени.

Са ученицима трећег одјељења првог разреда, смјер техничари рачунарства, организована је радионица „Да ли знамо шта је насиље?"
У уводном разговору о институцији Омбудсмана за дјецу Републике Српске, организацији, надлежностима и начину рада, ученици су показали велики интерес а највише их је занимало на који начин институција конкретно може да помогне дјеци.

Разговарајући о насиљу над дјецом, ученици су показали да о томе већ доста знају; врло лако су дефинисали врсте насиља, знали су како препознати насиље, али и његову жртву. У вези са пријављивањем уоченог насиља већина би се на првом мјесту обратила полицији или центру за социјални рад, затим директору школе па тек онда родитељима. Напоменули су да је мјесто у којем живе мало и да се многи међусобно познају, те да се због тога у својој средини нису често сусретали са насиљем.