ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Представници Омбудсмана за дјецу данас су посјетили Средњошколски центар у Челинцу. У разговору са управом и стручном службом, сазнали смо да се ученици школују у 4 струке и 8 занимања, а број дјеце је сваке године све мањи јер се због близине Бањалуке неријетко одлучују за школовање у граду. Школа је реновирана, има потребни стручни кадар и добре услове за одвијање наставе.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" организована је за чланове Савјета ученика, али су јој се прикључили и други заинтересовани ученици као и професори које је ова тема интересовала. Током разговора ученици су показали завидан ниво знања о насиљу, његовим врстама и узајамној повезаности свих врста насиља, што је потврдило тврдње стручне службе да се о насиљу ушколи разговара и ради на његовом спречавању и превенцији.

Помињање сваке појединачне врсте насиља произвело је веома конструктивне дискусије и навело дјецу на размишљање како могу помоћи вршњацима које препознају као жртве било којег облика насиља.

Ови активни, зрели ученици показали су интересовање и за рад Мреже младих савјетника јер им је веома блиска идеја да се додатно едукују о правима дјетета и учествују у њиховој заштити и промоцији.