ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи", представница Омбудсмана за дјецу, канцеларија у Фочи, данас је посјетила Основну школу „Свети Сава" у Рогатици.

Ову васпитно образовну установу, са пет подручних школа похађа 821 ученик, а настава је организована у двије смјене. Из управе школе, пожалили су се на недостатак финансијских средстава за санацију дотрајале кровне конструкције зграде школе; кров је раван и код већих падавина прокишњава, али како истичу школа испуњава све остале услове за несметано одвијање наставног плана и програма.

У другом дијелу посјете у једном одјељењу VIII разреда организована је радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?". У опуштеном разговору ученици су успјешно препознавали поједине облике насиља; сматрају да је вербално насиље све присутније међу вршњацима, а да је психичко насиље најтежи облик насиља јер га је тешко препознати.

На крају радионице ученици су се похвално изразили о интерактивном начину рада и позвали наше представнике да организују сличне радионице и на неке друге теме.