ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Представници Омбудсмана за дјецу посјетили су 12.11.2015. године Основну школу „Петар Кочић" у Новој Тополи.

У разговору са директором школе и помоћником директора-педагогом, сазнали смо да је ово једна од седам основних школа на подручју општине Градишка. По броју ученика, запослених радника и школском подручју које обухвата, она спада у највеће школе у Републици Српској. Данас ову школу похађа преко 1200 ученика, а организована је тако да ради у десет објеката, са око 120 запослених. Централна школа у Новој Тополи је деветоразредна, док су остале, смјештене у Машићима, Вилусима, Романовцима, Миљевићима, Вакуфу, Горњим и Доњим Карајзовцима, Кочићеву и Петровом Селу, подручне школе у којима се изводи настава од првог до петог разреда.

Школа остварује добру сарадњу са свим основним и средњим школама општине Градишка, Центром за социјални рад, Центром за ментално здравље, Црвеним крстом, Општином Градишка, Министарством за образовање и културу РС, Републичким педагошким заводом, Домом здравља Градишка, Центром за културу Градишка, разним невладиним организацијама.

Са руководством школе смо разговарали и о потешкоћама с којим се сусрећу у образовању и васпитању дјеце, те сарадњи с родитељима. Директор школе је истакао како се у школи организују и такмичења из научних области, спорта, умјетничких област итд., а ученици школе постижу запажене резултате и на такмичењима вишег ранга, регионалног, републичког и државног, на шта су посебно поносни.