ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Представници Омбудсмана за дјецу посјетили су ОШ „Петар Петровић Његош" у Бањалуци гдје су са представницима 4 одјељења петог разреда реализовали радионицу „Да ли знамо шта је насиље?".

Посјета је и дио обиљежавања Међународног дана права дјетета, па смо тим поводом дјецу питали која дјечија права познају, а они су спремно набројали низ права: право на образовање, игру, здравље, име, породицу, заштиту од насиља, изражавање мишљења, па и право да их одрасли чују.

Ученици су показали велико знање и у одређивању врста насиља и његовим карактеристикама. Радионица је протекла у веома живој атмосфери и сви су ученици једнако активно учествовали у дискусији. Посебно је интересантно да су дјеца овог узраста препознала и дефинисала вербално насиље, а говорили су и о социјалном искључивању и игнорисању. На питање коме би се обратили за помоћ у случају уоченог насиља рекли су да су то одрасле особе од повјерења, а у њих су убројали родитеље, наставнике, педагога, психолога, директора и све запослене у школи. Жртви насиља помогли би другарском подршкоми, настојали би да је развеселе и насмију.