ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У оквиру обиљежавања Међународног дана дјечијих права, канцеларија Омбудсмана за дјецу Републике Српске у Добоју, организовала је округли сто на тему "Право на образовање дјеце са потешкоћама у развоју - подршка асистента".

Округли сто је одржан у просторијама Фондације „Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју" а учесници су поред представника Фондације, били и представници Центра за социјални рад, Удружења за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју, основних школа "Вук Стефановић Караџић", и "Свети Сава", Угоститељске и трговинске школе из Добоја, те појединци који су ангажовани као асистенти у настави.

Разговарало се о образовним потребама дјеце са потешкоћама у развоју, те изазовима са којима се дјеца и њихови родитељи, али и васпитно-образовне институције сусрећу приликом укључивања дјеце у процес наставе. Посебно је разговарано о потреби ангажовања и положају асистената у настави, као и проблемима који прате тај ангажман.
 
Учесници су се сложили о потреби прецизног нормативног уређења положаја и улоге асистента у настави и договорили наставак међусобне сарадње у овој области, у циљу остваривања права и најбољег интереса дјеце са потешкоћама у развоју у пољу образовања.