ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Представница Омбудсмана за дјецу Републике Српске, канцеларија у Фочи данас је посјетила Средњошколски центар „Фоча".

У разговору са управом школе сазнали смо да је ово савремена средња школа за квалитетно стручно образовање и обуку ученика у складу са савременим достигнућима научног и технолошког развоја. Ученици се образују по неком од гимназијских програма - општи или језички смјер, или неком програму сљедећих струка: машинска, економска, шумарска, фармацеутска или угоститељска.
Ученици ове васпитно-образовне установе су традиционално добри математичари и освајају бројне награде, а истичу се и у разним ваннаставним активностима, а ликовна секција је позната по надареним ученицима.

У Центру су у току активности на усвајању Правилника о одговорности ученика, у чијем доношењу Савјет ученика активно учествује.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је у одјељењу III2 Гимназије. У разговору о појму, врстама и препознавању насиља, увјерили смо се да ученицима тема није страна. Како кажу психичко насиље је најтеже препознати, а сваки од облика насиља (физичко, вербално, насиље путем интернета и мобилних телефона) је истовремено и психичко насиље, јер, сматрају, оставља трага на развој личности. Ученици истичу да је вербално насиље све присутније међу младима, а да је насиље путем интернета посебно опасно, а ово је била још једна прилика да се скрене пажња на ризике и опасности којима могу бити изложени на друштвеним мрежама,  јер, признали су, нису довољно опрезни при објављивању података у комуникацији са „пријатељима" из виртуелног свијета.