ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Представник Омбудсмана за дјецу, из канцеларије у Добоју посјетио је данас Основну школу „Десанка Максимовић" у Станарима.

У разговору са замјеницом директора сазнали смо да је то школа која је наставила изузетно дугу традицију основног образовања у овом крају; прва школа у Станарима почела je са радом давне 1896. године. Поред централне школе у Станарима обухвата и десет подручних школа у пречнику од 50 км. Школу похађа укупно 470 ученика, али се тај број, нажалост, као и у многим другим школама, из године у годину смањује. Ученици су активни у могобројним школским секцијама, које свој рад представљају и у локалној заједници, а похвалили су се и лијепо уређеном  страницом на интернету на којој су доступне информације о свим школским активностима.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?", организована је са ученицима другог одјељења деветог разреда. Дјеца су показала велико занимање за тему, показали су да познају ту материју, одредили су појам насиља и веома лако набројали све његове облике. Истакли су да њихово мјесто није велико и да у њиховој средини нема много насиља, да се у слободно вријеме баве спортским активностима, да се радо међусобно друже и  одржавају пријатељства, те да настоје да неспоразуме рјешавају мирним путем.