ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Савјет Европе, апелујући на посебну важност примјене Конвенције Савјета Европе о заштити од сексуалног злостављања и искориштавања, ове године је одредио 18. новембар за дан који ће се обиљежавати као Европски дан заштите дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалног злостављања. Овај датум одређен је у посљедњој години кампање СЕ Једно од пет, с циљем да се његовим обиљежавањем трајно развија свјесност о сексуалном насиљу над дјецом те осигура да стручњаци, јавност и сви који су одговорни за дјецу практично дјелују у рјешавању овог проблема.

Босна и Херцеговина, ратификовала је 2012. године Конвенцију Савјета Европе о заштити од сексуалног злостављања и искориштавања (тзв. Ланзароте конвенција) и тиме преузела обавезе које су њоме прописане.

Омбудсман за дјецу Републике Српске, радећи на заштити дјеце од свих облика насиља, злостављања и занемаривања, посебно наглашава важност заштите дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалног злостављања те је надлежним упутио низ препорука и иницијатива међу којима и иницијативу за измјене Кривичног закона и успостављање регистра педофила, доношење Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце, увођење програма превенције насиља у школске програме, успостављање Центра за подршку дјеци жртвама насиља.