ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У организацији ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај", данас је у Фочи у просторијама Центра за културу и информисање одржан округли сто на тему „Јачање капацитета Центра за рани раст и развој", на коме је представљена мисија и визија Центра, као и активности које се проводе у оквиру посебно усмјереног пројекта под називом „Јачање капацитета Центра за рани раст и развој са услугама у мјесним заједницама Брод н/Дрини, Миљевина и Попов Мост.

У раду округлог стола учествовали су представници основних и средњих школа из Фоче, Републичког педагошког завода, ЈУ Универзитетске болнице Фоча, Административне службе општине Фоча, канцеларије Омбудсмана за дјецу РС, НВО „ЕДУС" из Сарајева, УГ „Трачак наде", предшколских установа.
 
Учесници су се подсјетили да је Центар за рани раст и развој у Фочи отворен у септембру 2010. године, на иницијативу УНИЦЕФ-а,  да од априла мјесеца 2013. године функционише у саставу ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај", а одржана су и предавања о пренаталној заштити и припреми за родитељство, значају раног раста и развоја, те о систему ране детекције поремећаја и ране интервенције.

Општи закључак учесника је да што раније идентификујемо поремећаје у развоју, раније ћемо почети интервенцију, чак и ако још немамо успостављену дијагнозу, и тако добити боље резултате, умањујући заостатак у развоју ризичне дјеце и поспјешујући њихово укључење у друштво.