ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У складу с овлашћењима Омбудсмана за дјецу, представнице Институције Андреа Станковић и Гордана Рајић су извршиле обилазак простора у којима привремено или трајно бораве дјеца, те су посјетиле Клинику за дјечије болести Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука, одјеле педијатрије Опште болнице у Градишци и Опште болнице у Приједору, те Заштитника права осигураника, Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Приликом посјета разговарано је са начелницима одјељења, главним сестрама и координаторима, те су посјећене просторије у којима дјеца бораве. Теме за разговор су биле услови хоспитализације дјеце у болницама, пратња родитеља уз хоспитлизирану дјецу, избор педијатра, специјалистички прегледи за дјецу ...

Обилазак простора који су у здравственим установама намијењени боравку дјеце, те разговори са представницима оних који брину о остваривању права дјеце на здравствену заштиту, имали су за циљ добивање увида у начин остваривања бриге о дјеци и унапређивању здравствене заштите дјеце.