DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Povodom „Međunarodnog dana porodice", u organizaciji udruženja građana  „Porodični krug" iz Bijeljine u saradnji sa Ombudsmanom za djecu Republike Srpske i JU „Čika Jova Zmaj" u Centru za kulturu u Bijeljini, organizovana je panel diskusija na temu „Vaspitno-obrazovni radnici kao podrška porodici u krizi".

Panel diskusiji su prisustvovali stručni radnici iz ustanova u Gradu Bijeljina - Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje, predstavnici škola i vrtića, Pedagoškog zavoda Republike Srpske, kao i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Bijeljina.

U svojim izlaganjima panelisti - zamjenica ombudsmana za djecu mr Jovanka Vuković, profesori sa Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, prof. dr Sanja Opsenica i prof. dr Pero Spasojević ukazali su na značaj i neophodnost kvalitetnije saradnje porodice i vaspitno-obrazovnih institucija, kao i afirmacije porodičnih vrijednosti.

Zajednički je zaključak da je neophodno jačanje profesionalnih i socijalnih kompetencija vaspitno-obrazovnih radnika i stručnih timova po školama za davanje podrške porodicama u smislu razvijanja njihovih potencijala i kapaciteta (npr. otvaranjem porodičnih savjetovališta), čime bi se ostvarila kvalitetnija partnerska saradnja između škole i porodice a u najboljem interesu djece.