DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

U ponedjeljak 2.septembra će školsko zvono u svim osnovnim i srednjim školama oglasiti početak nove školske godine.

Svaki početak nove školske godine je radost i briga i za djecu i za roditelje. Učenici sa nestrpljenjem očekuju početak nove školske godine, raduju se susretu s drugovima, nastavnicima i brinu da li će odgovoriti izazovima koje novi razred postavlja pred njih.

Oni najmlađi, koji će prvi put sjesti u školske klupe, puni su očekivanja, raduju se novim drugovima, prvom učitelju, novim znanjima, trebaju podršku i roditelja i učitelja kako bi njihov prvi susret sa školom na najbolji način obilježio novi i najljepši period u njihovom odrastanju.

Za ostvarivanje ciljeva obrazovanja, posebno je važan partnerski odnos roditelja i škole koji se zasniva na stalnoj saradnji i komunikaciji, međusobnom uvažavanju i zajedničkom doprinosu uspjehu svakog djeteta. Zato, na početku nove školske godine treba iskoristiti sve mogućnosti da to partnerstvo bude dio školske prakse, jer samo tako ćemo odgovoriti na potrebe djece i osigurati da njihov najbolji interes bude zajednički prioritet.

Svi zaposleni u obrazovnom sistemu imaju odgovornost da u datim uslovima učine maksimalno moguće da se svako dijete svaki dan u školi osjeća prihvaćenim i jednako vrijednim i da svaki dan u školi prati radost prvog dana škole.

Svim učenicima, roditeljima i nastavnicima želim srećan početak nove školske godine.

 

Ombudsman za djecu

Dragica Radović