DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

U okviru ciklusa aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi" predstavnice Ombudsmana za djecu Republike Srpske iz kancelarije Bijeljina posjetile su Osnovnu škola „Filip Višnjić" u Donjoj Trnovi.

Donja Trnova je mjesto rođenja srpskog guslara Filipa Višnjća, a škola datira još iz IX  vijeka i nedavno je renovirana. Objekat ostavlja utisak dobrog spoja modernog i tradicionalnog stila.

U prvom dijelu posjete, sa direktorom škole razgovaralo se o najčešćim problemima sa kojima se susreću. Škola broji 207 učenika koji su raspoređeni u 19 odjeljenja i rade samo u prvoj smjeni.

U drugom dijelu posjete održana je edukativna radionica „Da li znamo šta je nasilje?" sa učenicima VI-1 i VI-2,  ukupno 16 učenika. Učenici su temu nasilja shvatili veoma ozbiljno, te su kroz igre uloga prikazivali i opisivali nasilje, a na kraju svi zajedno zaključili kome treba da prijave nasilje. Kao prve osobe kojima bi se javili, naveli su roditelje i razrednog starješinu.

Na kraju radionice svi smo se složili da je bilo veoma zanimljivo, te su učenici predložili da  predstavnici Ombudsmana ponovo dođu u njihovo selo i njihovu školu.