DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Povodom obilježavanja „Dječije nedelje", predstavnica Ombudsmana za djecu iz kancelarije Bijeljina, posjetila je danas  Odjeljenje za pedijatriju JZU Bolnice „Sveti Vračevi" u Bijeljini, Dnevni centar za djecu u riziku i vrtić „Čika Jova Zmaj" u Bijeljini.

Na Odjeljenju pedijatrije obišla je djecu, a sa prisutnim roditeljima-pratiocima razgovarala je o uslovima i kvalitetu pružene medicinske usluge njihovoj djeci tokom boravka u bolnici. Roditelji su se pohvalno izjasnili o uslovima liječenja, a naročito o odnosu medicinskog osoblja prema njima i njihovoj djeci. U razgovoru sa rukovodstvom bolnice naglasila  je da je zajednička obaveza svih koji rade sa djecom i brinu se njima da svakom od njih obezbijedimo zaštitu i brigu koja omogućava njegovo pravilno i zdravo odrastanje.

Aktivnost povodom obilježavanja „Dječije nedjelje" u Bijeljini nastavljena je posjetom Dnevnom centru za djecu u riziku, koji pruža pomoć i usluge djeci sa problemima u ponašanju. Djeca najčešće dolaze iz disfunkcionalnih ili hraniteljskih porodica. Stručni tim Centra u individualnom i grupnom radu, pomaže im u savladavanju školskog gradiva ali i savjetodavno pomažući im da što lakše i bezbolnije prevaziđu probleme u porodici i okolini. O uslovima i radu Centra razgovarano je i sa direktorom Centra za socijalni rad, u okviru kojeg Dnevni centar djeluje.

Na kraju predstavnica Ombudsmana za djecu posjetila je i Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj". Vrtić je organozovao humanitarnu prodajnu izložbu dječijih radova, a sav prihod biće usmjeren na udruženja koja rade s djecom sa smetnjama u razvoju.