DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Predstavnica  Ombudsmana za djecu Republike Srpske posjetila je danas Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski" u Banjoj Luci i sa učenicima od četvrtog do devetog razreda održala radionicu „Da li znamo šta je nasilje?".

Nakon uvodnog izlaganja o vrstama i karakteristikama nasilja, učesnici su kroz skoro dva školska časa aktivno učestvovali u razgovoru na temu nasilja, iznosili svoje stavove i zapažanja, postavljali pitanja, da bi na kraju kroz edukativnu igru prošli razne situacije u kojima se mogu naći. Učili su da ne trebaju da razgovaraju sa strancima, da se pristojno ponašaju i izražavaju i da na nasilje ne odgovaraju nasiljem, te da se u situacijama kad su ugroženi uvijek mogu obratiti roditeljima i nastavnicima. Složili su se da verbalno nasilje često vodi ka fizičkom.

Posebno su bili zainteresovani za razgovor o seksualnom nasilju, kako da reaguju i kome da se obrate ako im neko šalje poruke neprimjerenog sadržaja ili ako se nađu u situaciji koja ih uznemirava. Do odgovora se, kroz razgovor, došlo zajednički.

Pedagog škole je izrazila želju za budućom saradnjom sa Institucijom, a djeca su bila zadovoljna druženjem i ocjenila da im je radionica bila i zanimljiva i korisna.