DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Bliži nam se Nova godina i Božićni praznici, vrijeme slavlja i veselja u društvu najmilijih, koje vrlo lako može da se pretvori u noćnu moru, ukoliko nismo oprezni sa upotrebom pirotehničkih sredstava. S obzirom na to da je upotreba pirotehničkih sredstava posebno petardi uobičajen dio novogodišnje proslave, često se događaju nesreće, a najčešće stradaju upravo najmlađi, odnosno djeca.

Pirotehnička sredstva nisu bezazlena razonoda, niti sredstva za zabavu, već opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onoga koji ih koristi, ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca, bez nadzora i znanja odraslih.

Odrastanje djeteta je proces koji određuje njegovu budućnost i priprema ga za svijet odraslih i samostalan život u njemu, zato je obaveza svih da najbolji interes i sigurnost djeteta budu uvijek zastupljeni u svim situacijama koje se tiču djeteta, pa i u dječijim igrama, a posebna je odgovornost na roditeljima, jer je Porodičnim zakonom Republike Srpske jasno uređeno da roditelji imaju dužnost i pravo da štite svoju maloljetnu djecu i da se brinu o njihovom životu i zdravlju.

Propuštanjem dužne pažnje u svim situacijama, pa i u dječijoj igri i upotrebom petardi, posljedice za dijete i njegovo zdravlje i psihofizički razvoj mogu biti veoma teške i dugotrajne sa nesagledivo štetnim efektima,  a roditelji, prije svih, snose odgovornost za postupanje svoje maloljetne djece.

Ovom prilikom podsjećamo roditelje da tokom predstojećih praznika posebnu pažnju posvete svojoj djeci, jer je u vrijeme predprazničkog i prazničkog raspoloženja evidentna povećana upotreba pirotehničkih sredstava, posebno petardi, a time je i rizik za povrijeđivanje djece povećan.

Ombudsman za djecu Republike Srpske apeluje na roditelje da upoznaju svoju djecu sa opasnostima koja im prijeti upotrebom pirotehničkih sredstava-petardi, da im ne kupuju i ne poklanjaju ova opasna sredstva, kao i da budu uzor svojoj djeci, da ista ne koriste pred djecom, jer time podstiču njihovu radoznalost i šalju im poruku da pirotehnička sredstva nisu opasne igračke za njihovu djecu.

Za naše najmlađe imamo poruku da ne kupuju ili koriste ove proizvode bez znanja svojih roditelja, da to nikad ne rade na nagovor druge djece, kao i da, ukoliko imaju saznanja da neko u školu donosi petarde ili slična pirotehnička sredstva, o tome odmah obavijeste nastavnike ili roditelje.

Svake godine sve veći broj djece strada od upotrebe pirotehničkih sredstava, a obaveza odraslih je da preventivno reaguju na vrijeme i da edukuju najmladje o opasnostima koje im prijete od istih. Najbolja preventiva jeste nekorištenje pirotehničkih sredstava jer se praznici mogu proslaviti ljepše, ugodnije i svečanije kada ne koristimo ova opasna sredstva.