DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Ovogodišnji moto Međunarodne tradicionalne manifestacije "Dječija nedjelja je "ZAJEDNO MOŽEMO SVE.

Ombudsman za djecu je u saradnji sa Muzejom Republike Srpske dana 4.oktobra 2021.godine u 11 časova priredio otvaranje manifestacije "Dječija nedjelja" u Stalnoj postavci Muzeja RS.

Otvaranju su prisustvovali i ministrica prosvjete i kulture, te predstavnici Centara „Zaštiti me", JU Dječijeg doma "Rada Vranješević", Vrtić „Vesela pčelica", Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora, Servis centar „Dajte nam šansu -Zvjezdice", Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra", Vrtić „Bajka", Udruženje za cerebralnu paralizu „CPossible".

Misija manifistacije „Dječije nedjelje" je podizanje svijesti o dječijim pravima. Dječija nedjelja je prilika da se, mnogo glasnije nego inače čuje glas djece, te da njihov osmjeh i dobrobit stavi na sam vrh prioriteta roditelja/staratelja, nastavnika, vaspitača, zajednice.

Ono što su nam djeca imala za poručiti, a što nas veseli da uče i dobijaju pravovremene informacije o svojim pravima, za što odajemo priznanje njihovim vaspitačima i nastavnicima jer se njihova ljubav i trud koji ulažu zaista i vidi, rekli su nam i kroz recitovanje jedne od pjesmica:

„Više me ne boli glava

Jer znam za dečija prava

Koja meni pripadaju,

Veliki mi značaj daju."

Na nama odraslima je da čujemo glas djece i da radimo u najboljem interesu djece. Srećan nam početak "Dječije nedjelje"!