DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Povodom obilježavanja "Dječije nedjelje" predstavnici ombudsmana za djecu iz kancelarije u Doboju su održali radionicu sa đacima A odjeljenja petog razreda OŠ "Obudovac" u Obudovcu, iz programa  "O tvojim pravima u tvojoj školi" na temu  "Šta znamo o nasilju". Ono što je zanimljivo za održavanje ove radionice je činjenica da je ista održana "na daljinu", preko interneta uz primjenu savremene tehnologije, a zbog potrebe poštovanja propisanih mjera Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

Navedeni način održavanja radionice u kojoj su aktivno učestvovala djeca je novo iskustvo i za nas i za djecu, a iskustvo koje smo stekli će svakako biti predmet analize radi održavanja budućih radionica. Đaci su i na ovakav način pokazali, zainteresovanost za rad i saradnju, primjeran nivo poznavanja osnovnih obilježja nasilja, bili su spremni na razgovor i bez zadrške su razgovarali o problemima sa kojma su se susretali. Ono što nam je posebno zanimljivo je to da su u razgovoru đaci ukazali na pojavu neprimjerenog ponašanja prilikom njihovih sportskoih takmičenja, kao i na časovima fizičkog vaspitanja, kada u žaru takmičenja i borbe izgube bod ili utakmicu pri čemu, od strane koja gubi, često dođe do izliva nezadovoljstva i ljutnje uz upotrebu neprimjerenog rječnika. Posebno ih je zanimalo da li se i u takvim slučajevima može govoriti o nasilju.

Ova radionica je pokazala je da se zbog trenutne situacije i na ovaj način može raditi sa djecom, ali smo, ipak, mišljenja da je neposredan rad sa djecom mnogo kvalitetniji.