DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

U povodu obilježavanja 30.rođendana Republike Srpske, Republički pedagoški zavod, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i opštinom Foča, organizovao je svečanu akademiju u Srednjoškolskom centru Foča, izložbom najboljih likovnih i čitanjem najboljih literalnih radova učenika iz svih krajeva Republike Srpske na temu "Otadžbina".

Na akademiji su nagrađeni najbolji radovi nastali perom i četkicom na temu Otadžbina, koji su pristigli na konkurs Republičkog pedagoškog zavoda. 

Najbolji literalni rad napisala je Aleksandra Vukadinović iz OŠ "Sveti Sava" iz Zvornika, u konkurenciji učenika osnovnih škola, dok je prvo mjesto na literalnom konkursu za učenike srednjih škola osvojila Maja Milošević, iz Medicinske škole Banja Luka. Najbolji likovni rad  u kategoriji učenika osnovnih škola nacrtala je Milica Blagojević iz OŠ "Petar Kočić" iz Banja Luke, dok je za najbolji likovni rad u kategoriji srednjih škola proglašen rad Milane Đaković iz Tehnološke škole Banja Luka. Nagradu za najbolju mapu osvojila je Gimnazija Prnjavor. 

U holu fočanskog Srednjoškolskog centra postavljena je izložba svih likovnih radova, dok su učenici nagrađeni za literalne radove pročitali svoje pjesme i radove posvećene Republici Srpskoj. 

Na poziv organizatora svečanoj akademiji prisustvovali su brojni gosti iz Republike Srpske, predstavnici akademske zajednice, lokalnih zajednica, vaspitnoobrazovnih ustanova, Ombudsmana za djecu i medija. 

Djeca iz predškolskih i školskih ustanova opštine Foča prigodnim kulturnoumjetničkim programom pjesmom i igrom na najljepši način čestitali su uspjeh svojim vršnjacima i rođendan Republici Srpskoj.