DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

U susret Međunarodnom danu igre, koji se obilježava 29. aprila kao "najslađe" pravo djeteta, drugari srednje grupe iz JU Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj" Foča sa vaspitačima , posjetili su kancelariju Ombudsmana za djecu u Foči i razgovarali sa predstavnicima Institucije o pravima djeteta, a posebno o njima važnom pravu, pravo na igru i slobodno vrijeme, a razgovarali su i o nekim zanimanjima odraslih, kao što je i "zanimanje zaštite prava djeteta".

Savjetnik Ombudsmana za djecu upoznala je mališane o važnosti igre i kvalitetno iskorištenog slobodnog vremena za zdravo odrastanje djeteta i njihov psihofizički razvoj, a mališani su na njima svojstven način kazivali kako koriste slobodno vrijeme i koje igre su im najdraže. Istakli su da, osim druženja sa vršnjacima u Vrtiću, najviše vole da igraju fudbal, voze biciklo, da provode vrijeme sa roditeljima, da im čitaju priče, gledaju crtane filmove, da se druže na rođendanskim zabavama... 

Predstavnici Ombudsmana za djecu upoznali su mališane o značaju igre za njihov rast i razvoj, o važnosti druženja sa svojim roditeljima, i porodicom, kao i o značaju druženja sa drugom djecom, jer na taj način razvijaju i samopouzdanje, osjećaj za saradnju i druženje sa drugom djecom. Takođe, izrazili su zahvalnost mališanima na njihovoj posjeti i zadovoljstvo što su nas posjetili, i pozvali ih na češća druženja sa Ombudsmanom za djecu.