МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРАВА ЂЕТЕТА, Бања Лука 19.11.2021. године

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРАВА ЂЕТЕТА, Бања Лука 19.11.2021. године

Поводом Међународног дана права дјетета, 20.новембра, Музеј Републике Српске данас је организовао традиционалну манифестацију у циљу промоције права дјетета и промоције културне баштине Републике Српске.
Према програму обиљежавања овог значајног датума сваке године Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја у госте позива ученике из удаљенијих школа Републике Српске. Ове године гости су били ученици од ИВ-ИX разреда ЈУ ОШ „Бранко Ћопић” Бјелајце и подручних школа Баљвине и Густовара, Мркоњић Град.
Омбудсман за дјецу Драгица Радовић свечано је отворила традиционалну манифестацију, изразила задовољство због дружења представника Институције са ученицима ових школа и подсјетила присутне на значај УН Конвенције о правима дјетета коју је усвојила Генерална скупштина УН 20. новембра 1989. године.
Обиљежавање Међународног дана права дјетета има за циљ да подсјети и сензибилише јавност о потреби заштите дјеце од злоупотреба, насиља, занемаривања и разних облика дискриминације, а уједно је прилика да подсјетимо доносиоце одлука да стварају будућност у којој свако дијете има једнаке прилике за учење, заштиту, бригу и будућност за здраво одрастање у окружењу у коме свако дијете има право напредовати.