NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVE PREPORUKE 31.08.2021.

Ministarstvo prosvjete i kulture saopštilo je da je u srijedu, 1. septembra sve spremno za početak nove školske godine, koju će učenici pohađati na redovan način, uz trajanje školskog časa od 45 minuta, tako da će školsko zvono u svim osnovnim i srednjim školama oglasiti početak nove školske godine.

Početak školske godine jeste svakako i radost i briga, kako za djecu, tako i za roditelje, ali i za prosvjetne radnike.
Đaci prije svega, s nestrpljenjem očekuju početak nove školske godine, raduju se susretu sa drugarima, nastavnicima, i razmišljaju da li će odgovoriti izazovima koje početak svake školske godine stavlja pred njih. Najmlađi učenici koji će jesenas prvi put sjesti u školske klupe raduju se drugarima koje će upoznati, prvim učiteljima, novim znanjima, i oni najviše trebaju podršku i roditelja i učitelja kako bi prvi susret sa školom na nabolji način obilježio, kako kažu, najljepše životno doba.
Većina roditelja i dalje razmišlja kako obezbijediti sve potrebno za svoje dijete, jer nisu samo udžbenici i školski pribor problem, već i patike, hlače, trenerka …šta već kom djetetu nedostaje.
Prethodna školska 2020/2021 godina bila je prepuna neizvjesnosti i izazova, jer smo se po prvi put susreli sa pandemiom virusa korona, koja je uticala gotovo na sve oblasti života i uveliko izmijenila naše životne navike, protekla je bez uobičajenih mnogih aktivnosti, nije bilo dijeljenja užine, druženja na malim i velikim odmorima, razgovora o đačkim nestašlucima po hodnicima…
Umjesto toga, imali smo „preporučene mjere, razna ograničenja” – nošenje maski, akcenat na ličnoj higijeni, dezinfekciji prostorija, održavanje distance, skraćeni časovi, rad u grupama i izvođenje online nastave, postali su školska svakodnevica, a kvalitet nastave u takvim uslovima je upitan.
Ove školske 2021/2022 godine školsko zvono 01.septembra oglasiće ne samo početak nove školske godine, već i nadu da novi početak donosi više optimizma, jer smo neke nove navike u ponašanju već usvojili i prilagodili se trenutnoj situaciji, shvatili da je zaštita i očuvanje zdravlja najvažnije, pa nam i nove preporučene mjere za organizaciju nastavnog procesa Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske neće, nadati se, teško pasti. Jer, sad već bogatiji za jedno novo životno iskustvo, spremnije i hrabrije koračamo u nove školske izazove.
Podsjećam da je partnerski odnos roditelja i škole za ostvarivanje ciljeva obrazovanja izuzetno važan, i neophodno je da se, kao i do sada odvija na stalnoj saradnji i komunikaciji, međusobnom uvažavanju i zajedničkom doprinosu uspjehu svakog djeteta. Neophodno je da taj partnerski odnos i dalje bude dio školske prakse, jer u datim uslovima samo tako ćemo odgovoriti na potrebe djece i osigurati da njihov najbolji interes bude zajednički prioritet.
Djeco, roditelji, nastavnici srećan vam početak nove školske godine.