Radionica u organizaciji UNDP „Podrška integraciji podataka o stanju ljudskih prava u planske dokumente za Agendu 2030 u BiH“, Sarajevo, 01.12.2021. godine

Predstavnik Ombudsmana za djecu prisustvovao je 1. decembra radioci koju je organizovao UNDP u sklopu projekta „Podrška integraciji podataka o stanju ljudskih prava u planske dokumente za Agendu 2030 u BiH“. Na radionici je predstavljen Nacrt Izvještaja o analizi nedostataka u prikupljanju podataka za izvještavanje o ljudskim pravima na nacionalnom nivou.

Analiza nedostataka u prikupljanju podataka za izvještavanje o ljudskim pravima na nacionalnom nivou je rezultat navedenog projekta koji je pokrenuo Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR). Cilj je ojačati institucije u procesu prikupljanja podataka o ljudskim pravima u svrhu poboljšane analize, mehanizama izvještavanja za ljudska prava, praćenja implementacije i jačanja saradnje između različitih relevantnih institucija kroz utvrđene mehanizme i metodološke okvire.