Sastanak Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik Bijeljina, 22.06.2021.

U prostorijama Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini održan je sastanak Aktiva direktora osnovnih škola sa područja regije Grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim problemima koji se tiču smanjenja broja učenika u školama, što uslovljava smanjenje broja odjeljenja i tehnološki višak zaposlenih, naročito profesora razredne nastave. Fokus sastanka bio je i na pripremi za realizaciju nastave u narednoj školskoj godini korištenjem digitalnih udžbenika. U diskusije na ove teme putem video linka su se iz Banja Luke uključili i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture.

Pored 18 direktora osnovnih škola sastanku su prisustvovali predstavnici Prosvjetno pedagoškog zavoda RS, Gradske uprave Bijeljina, Pedagoškog fakulteta i zamjenica ombudsmana za djecu iz kancelarije u Bijeljini, Jovanka Vuković.

Tom prilikom ona je prisutne upoznala sa Preporukom za otklanjanje arhitektonskih barijera u objektima vaspitno-obrazovnih ustanova i ustanova kulture na području grada i regije Bijeljina, koje je Institucija ombudsmana za djecu uputila Ministarstvu prosvjete i kulture. Ukazala je na problem arhitektonskih barijera u velikom broju škola ove regije, i to nedostatak pristupnih rampi na ulazu u objekat, nepristupačnost između spratova unutar škole kao i neprilagođenost toaleta za djecu sa invaliditetom. Naglasila je da ovakvo stanje ugrožava pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima djece sa smetnjama u razvoju.

Svoje izlaganje završila je iskazanim očekivanjem da će se škole obratiti Ministarstvu prosvjete i kulture zahtjevom za odobravanjem sredstava za otklanjanje arhitektonskih barijera, kao što je sugerisano u odgovoru Ministarstva dostavljenom Instituciji povodom navedene Preporuke. Sem toga, sugerisala je školama obraćanje istim zahtjevom i gradskoj upravi i opštinskim vlastima, kako bi se iz više izvora obezbjedila sredstva i što prije riješili problemi arhitektonskih barijera u školama, a što bi djeci sa invaliditetom omogućilo nesmetan pristup školskom prostoru.