Svečano otvorena “Dječija nedjelja” pod sloganom “Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo”

Dječija nedjelja ove godine obilježava se pod sloganom “Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo”.

Danas je svečano otvorena tradicionalna manifestacija “Dječija nedjelja” u Muzeju Republike Srpske. Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić čestitala je djeci “Dječiju nedjelju”, te naglasila da prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom “Dječije nedjelje”, a o pravima djece su govorila djeca. Djeca koja su učestovala danas i svečano otvorila “Dječiju nedjelju” su djeca iz JU Centra “Zaštiti me”, JU Centra za rehabilitaciju, slušanje i govor, Udruženja roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Iskra”, JU Dječijeg doma “Rada Vranješević”, Servis centra Dajte nam šansu – “Zvjezdice”, Zavod za fizikalnu rehabilitaciju, slušanje i govor “Dr Miroslav Zotović”, Udruženje za cerebralnu paralizu i mališani iz vrtića Diznilend i Zvjezdica.

Cilj obilježavanja “Dječije nedjelje” je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece i njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima. Dječija nedjelja je prilika da se ponovo istaknu i promovišu prave vrijednosti na kojima treba da počiva svako društvo, a to su svakako ljubav, jednakost, ravnopravnost, drugarstvo, tolerancija, podrška i drugo.

Djeca se rađaju sa osnovnim pravima i slobodama koji pripadaju svim ljudskim bićima. Zbog svog uzrasta, kao i stepena fizičkog i psihičkog razvoja, djeca su upućena na pomoć odraslih. Zato je nastala potreba da se izdvoje i istaknu posebna prava djeteta, a što je i učenjeno donošenjem Konvencije o pravima djeteta.

U Konvenciji se govori o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece. Države potpisnice Konvencije svojim potpisom garantuju poštovanje prava djece, u koja spadaju: jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo na posebnu brigu i mnoga druga prava.