Srećni nastupajući praznici

U povodu nastupajućih novogodišnjih praznika Ombudsman za djecu svoj djeci, roditeljima/starateljima, bakama i dekama upućuje iskrene čestitke uz želje za sretnu i uspješnu 2024. godinu.

Želimo da u 2024. godini više pažnje se usmjeri na dobrobit (emocionalnu, socijalnu, fizičku) djeteta. Da učimo djecu da je znanje vrijednost, a da sticanje znanja može biti zanimljivo, pa čak i zabavno.

Zato roditelji/staratelji tokom školskog raspusta i praznika usmjerite se sa svojom djecom na svakodnevne “male stvar” koje život čine ljepšim vašoj porodici, a one će stvoriti dobre temelje da vaše dijete bude srećno.

Dragi roditelji/startelji, bake i deke uključite se u igru i aktivnosti s djetetom koje vas oboje vesele, jer djeca najbolje vide vašu ljubav kada se igrate s njima. Dopustimo djeci da na školskom raspustu i u vrijeme praznika budu djeca i uživaju u pravu na igru i slobodno vrijeme.

Nažalost, za neku djecu vrijeme praznika može da znači i izloženost nasilju u porodici, zato ako bilo ko ima neku sumnju ili saznanje o nasilju, budite odgovorni i svaki oblik nasilja prijavite.

Svako dijete treba biti zaštićeno, za svako dijete treba da postupamo u njegovom najboljem interesu, svako dijete ima prava zato što je dijete.

Želimo svoj djeci da budu što više radoznala, zdrava, da poštuju jedni druge, da vole da uče i rastu ostvarujući svoje pune potencijale.